Ibland är världen inte logisk. Ibland blir resultatet ett annat än det förväntade. Ibland vägrar sviter att brytas.

Sex omgångar in på säsongen såg Djurgården ut att gå mot klubbens första ligatitel, under sin tionde raka säsong i Allsvenskan. Sex raka segrar och glädje i delar av storstan.

Sedan hände något. Sedan hände Ängelholm. Dubbelmötet i vändningen gjorde just det - och vände allt upp och ner. Ängelholm vaknade medan Djurgården lades till sömn. Och så kunde Ome få lyfta pokalen för fjärde säsongen i följd.

Trist och tjatigt? Nja, jag tycker allt att säsongen som gick visar att Allsvenskan lever i allra högsta grad.

Ome förtjänar såklart beröm ännu en gång; att vända på skutan efter en klart misslyckad säsongsstart kräver styrka. Samtidigt lider man lite med DanXXX, som efter den fina säsongsinledningen fick se sitt Djurgården gå sex raka matcher utan seger. 

***

Undertecknad tycker förstås att det är skönt att ÖIS är tillbaka i finrummet kommande säsong, men kan samtidigt imponeras av GAIS säsong i Division 2. Noll förluster är alltid en häftig notering, och det känns som att Makrillarna har något spännande på gång igen.

***

Något annat anmärkningsvärt intressant var den gångna säsongen toppstriden i Division 3. Det är sällan - så gott som aldrig - 34 poäng inte räcker till uppflyttning. Men så blev det för Östersund Säsong 49.

***

Medan fotbollsvärlden kanske inte gör det är det kul att konstatera att Allsvenskan mår bättre än på väldigt länge. För bara några dagar sedan var alla utom en handfull tränare synliga vid respektive lags träningsanläggning under den dagen. Den aktivitetsnivån minns jag faktiskt knappt att vi haft tidigare.

Det bäddar förstås för en spännande femtionde säsong. Jubileum, alltså, och vill någon hjälpa till att fira det med lite extra aktivitet kring ligan vore det riktigt kul. Om inte, lär fotbollen och pressmeddelandena från respektive klubb förhoppningsvis fortsatt hålla fin kvalitet. Det känns faktiskt som att trenden pekar åt det hållet.

Som nämnts häromdagen spelas premiäromgången Säsong 50 onsdagen den 11 september. Nu under eftermiddagen kan vi dessutom se spelschemat som gäller, och börja skriva upp alla datum i kalendern.

***

Det har nu också blivit dags att rösta fram bästa spelaren Säsong 49. Bernt-Åke Gyllenberg har chansen att vinna Guldbollen för fjärde säsongen i följd. Ängelholms knackiga säsong syns annars på nomineringarna. Jämfört med hur det brukar vara har mästarlaget blott en spelare med, medan exempelvis tvåan Djurgården har tre.

Se statistiken för de nominerade på ligans hemsida, och rösta på din favorit i forumet. Ju fler som gör det, desto roligare. Deadline för omröstningen är nästa lördag, 7 september.

***

Nu hoppas jag att ni alla får en fortsatt bra försäsong, och att vi kanske får se några spännande nyförvärv ansluta runt om i landet. Jubileumssäsongen Säsong 50 har potentialen att bli minnesvärd. Vi hoppas att det blir så.

/Fille11, stolt ligaboss sedan 2009

29 aug 2019