1X2 är en satsning från Svenska Fotbollsförbundet inför jubileumssäsongen Säsong 20. Tipsexperten Jolleboy kommer minst en gång per vecka (med fokus på lördagsmatcherna) delge sina analyser kring de aktuella matcherna på tipskupongen i spelhålan. 

Senaste tipset (spelstopp 22 mars 2014):

Helsingborgs IF vs Mjällby AIFAllsvenskan

Helsingborgs IF, som förra årets precis klarade sig kvar i Allsvenskan, förlorade premiäromgången hemma mot nykomlingarna GIF Sundsvall med 0-1. HIF har också det svagaste laget på pappret i Allsvenskan och förlusten mot Sundsvall kan komma visa sig bli kostsam i slutet av säsongen. 

Mjällby i sin tur spelade 2-2 hemma mot favorittippade Karlstad BK. En poäng som jag tror Mjällbys tränare Kevan97 är väldigt nöjd med. I den här matchen borde inte Mjällby ha några problem mot skåningarna och det känns som en säker 2:a.

Mitt tips: 2

Karlstad BK vs GAISAllsvenskan

Hemmalaget Karlstad BK lyckades som sagt endast få med sig en poäng i från borta mötet mot Mjällby. Med det starkaste laget i hela Sverige måste det ses som en missräkning för reagerande mästarna som enligt många tippas "jogga" hem Allsvenskan i år. I andra omgången ställs man mot nykomlingen GAIS. Inför matchen finns det frågetecken kring stjärnmittfältaren Daniel Larsson som drabbats av en skada.

GAISsin tur åkte på en snöplig uddamåls förlust mot Eskilstuna i premiären. Dock fungerade anfallsspelet bra, vilket resulterade i tre mål. Inför matchen mot Karlstad gäller det få ihop försvarsspelet och målvakten Neil Coleby kommer få en nyckelroll. Lyckas han komma upp i den kapacitet vi alla vet finns tror jag att GAIS kan få med sig en poäng hem till Göteborg.

Mitt tips: X

IF Elfsborg vs IFK EskilstunaAllsvenskan

IF Elfsborg och IFK Eskilstuna är två stycken väldigt jämna lag på pappret. Förra säsongen slutade IFK trea och på  placeringen före hamnade Elfsborg. IFK Eskilstuna började denna säsong med att besegra nykomlingarna GAIS hemma med 4-3 efter en väldigt rafflande match. Anfallaren Antero Vasala stod ett hattrick och gjorde även en assist. Håller målformen i sig?

Elfsborg i sin tur åkte till Göteborg och blev rent ut sagt överkörda av Örgryte. Matchen slutade tillsist 4-1 och det är man all sannolikhet en match boråsarna snabbt vill glömma. Förra årets silvermedaljörer har inte riktigt hittat formen ännu och trots hemmaplan mot Eskilstuna tror jag att de återigen får med sig noll poäng från matchen. 

Mitt tips: 2 


GIF Sundsvall vs Örgryte IS, Allsvenskan

Nykomlingarna mot mesta mästarna kan väl bara sluta med mesta mästarna ÖIS vinner matchen? Ja även om Giffarna imponerade i första omgången genom att besegra Helsingborg med 1-0. Läget i GIF Sundsvall inför matchen ser bra ut. Dock verkar det som mittfältaren Parker Faulkner missar matchen på grund av skada. 

ÖIS i sin tur går in i den här matchen med en 4-1 seger i ryggen. Alla spelare är dessutom tillgängliga och just nu är det vind i seglen för den anrika klubben Örgryte IS.

ÖIS har på pappret ett bättre lag än Sundsvall och det faktum att Sundsvall aldrig vunnit, inte ens spelat lika, mot göteborgarna gör saken inte lättare. En given 2:a på kupongen.

Mitt tips: 2


Assyriska FF vs Vasalunds IFDivision 1

Assyriska har på pappret ett väldigt bra lag med några riktigt bra spetsspelare. Dock har man inte riktigt fått ut max av sin spelartrupp och i premiären blev det förlust med hela 4-0 (!) borta mot Djurgården. Man lyckades dessutom endast skrapa ihop en enda målchans.

Vasalund i sin tur tog överraskande poäng hemma mot IFK Värnamo i sin premiär. Enligt Vasalund manager var det inte lika överraskande och han berättade i en intervju i "Bomben" att han var väldigt förvånad att ingen trodde på Vasalund i den matchen. Men man lär sig av sina misstag och jag måste säga att Vasalund imponerade och i bortamatchen mot Assyriska tror jag det blir tre poäng.

Mitt tips: 2


Västerås SK vs Veberöds AIFDivision 2

Västerås åkte på däng borta mot Leksand med 2-1 i premiären. Formen för Västerås ser heller inte så lovande ut och nu väntar en väldigt tuff match mot ett starkt Veberöds AIF.

Veberöd övertygade i sin premiär genom att hemmabesegra Degerfors IF med 4-2. Laget imponerade verkligen och managern HompanLilja fick verkligen ut max av sina spelare. Att dessutom göra 4 mål mot silverbolls vinnaren Jonas Bohlin hör inte till vanligheterna. 

Det blir väldigt många tvåor på veckans kupong men i denna matchen är det inget snack, given tvåa. 

Mitt tips: 2

Text: Jolleboy

Bomben: "Det blir verkligen ingen guldstrid för oss"

Trots en premiärseger mot Helsingborgs IF var GIF Sundsvall helt uträknade inför hemmapremiären mot de sjufaldiga svenska mästarna Örgryte IS90 minuters propagandafotboll senare skulle hela svenska folket ha fått sina tipskuponger nerkörda i strupen, och Sundsvallstränaren Ludvigkarmehed återfinnas i trans p.g.a. sitt lags framgångar.

80% hade i spelhålan tippat på seger för Örgryte i lördags. 0% hade tippat att ni skulle ta hem matchen. Dessutom menade spelexperten Jolleboy att det var "en given 2:a på kupongen". Hur kan ni trots det vinna matchen med 2-0?
– Ja där var han ju helt ute och cyklade, Jolleboy, hur fan kunde han få jobb som spelexpert? Nej, jag har faktiskt själv inte en aning vad som hände, hade jag varit spelexpert hade jag också trott på en given 2:a.

2-0 var heller inget orättvist resultat, och nu ligger ni i topp i Allsvenskan efter två spelade omgångar. Tror du att de andra lagen underskattar er förmåga?
– Ja, lite kanske. Vi har inga direkta stjärnspelare och vår trupp är inte mycket att hänga i julgranen jämfört med de andra i den här serien, men alla spelarna vet sin plats och gör allt för att laget ska vinna. De känner varandra väl och moralen är på topp. Tyvärr så kommer väl motståndarna sluta underskatta oss snart, och då kommer det bli väldigt tufft för oss. 

Kommer ni ha någon möjlighet att vara med även i guldstriden, eller ser du dessa resultat enbart som tillfälligheter?
– Haha nej det blir verkligen ingen guldstrid för oss, vi får vara väldigt nöjda om vi ens klarar oss kvar. Vi får ju inte glömma bort att vi har alla seriefavoriterna kvar att möta två gånger. Det är bara kul att ha varit serieledare åtminstone en omgång. 

Närmast väntar bortamatch mot Mjällby på onsdag. Hur ska ni göra för att förlänga vinsttrenden då?
– Det kommer bli en tuff match, men vi kan bara fortsätta på det vinnande konceptet och kanske hoppas på att bli underskattade igen. 

Text: Fille11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äldre tips

IFK Eskilstuna - GAISAllsvenskan
Bronsmedaljörerna från förra säsongen, IFK Eskilstuna, ställs mot nykomlingen GAIS i första omgången av Allsvenskan Säsong 20. Eskilstuna har i stort sett exakt samma spelartrupp som förra säsongen, enda skillnaden är att två juniorer plockats upp från akademin. 

Makrillarna från Göteborg har gjort sig av med fyra spelare, där iallafall två stycken var startspelare. Istället har man plockat in supertalangen Jordan Wolf för en rekordsumma samt Falkenbergs förra anfallare Morten Rudefjord. Det finns helt klart stor potential i dessa två killar men finns det samma skicklighet som hos de spelare som lämnat? 

Båda lagen är jämnstarka och trots att GAIS är nykomlingar tror jag att de kan vara med och utmana bland lagen under suveräna Karlstad BK. Eskilstuna vill med all säkerhet följa upp förra årets fina tredje placering men i premiären får de nöja sig med en poäng hemma mot GAIS.

Mitt tips: X 

Forshaga IF - Halmstads BK Superettan
Trots att Forshaga inte har någon speciellt stark trupp så var dem väldigt nära att ta steget upp i Allsvenskan förra säsongen. Alexander Bule lämnat truppen och istället har Jesse Edghill tagit hans plats. Ganska tunn trupp då kvaliteten bakom deras bästa spelare saknas.

Halmstad BK kom på platsen bakom Forshaga i fjolårets sluttabell. Managern Emminensen har valt att satsa på exakt samma trupp och truppen är en av de starkaste i Superettan.

Jag tror att Forshaga kommer få det väldigt svårt att upprepa fjolårets 3:e plats och även i premiären kommer det bli tufft mot ett Halmstad som förmodligen kommer finnas med i toppen och slåss om platserna upp till fotbollens finrum.

Mitt tips: 2

IFK Göteborg - FK KarlskronaSuperettan
I den här matchen är det två stycken nykomlingar som möts, IFK åkte ur Allsvenskan medan FK Karlskrona kom tvåa i Division 1. På pappret är IFK Göteborg ett bättre lag och är en av favoriterna till att vinna Superettan. Karlskrona får satsa på att etablera sig i Superettan, vilket jag tror de har en bra chans till. 

Inget av lagen har gjort några spektakulära värvningar men IFK Göteborg passade på att ta in två stycken tonåringar som förmodligen mår bra av att klubben åkte ner en division. 

Mitt tips: 1

Hammarby IF - Östersunds FKDivision 1
Hammarby IF har inför Säsong 20 tagit in Quezonkiller som ny manager och ingen vet egentligen vad han går för. Bajen har även förstärkt anfallet med målfarlige Silviu Poteras. Poteras kan tillsammans med Pablo Piñones-Arce bilda ett fruktat anfallspar i Division 1. 

Östersund i sin tur åkte ur Superettan förra året och till denna säsong har man varken förstärkt eller försämrat laget. Jag tror dock att även Division 1 kommer bli tufft för Östersunds FK.

Mitt tips: 1

Vasalunds IF - IFK VärnamoDivision 1 
Båda nykomlingarna i från Division 2 ställs mot varandra redan i första omgången. Dessa lag känner varandra väl från fjolårs säsongen. Då slutade det med varsin seger, bägge på hemmaplan. Inför den här säsongen har dock Vasalund gjort sig av med talangen Kenneth van Scheelen samt mittfältaren Dag Stenström. Den sista nämnde kan visa sig bli ett tungt tapp. På nyförvärvsfronten har det varit väldigt tyst. Det enda som hänt är att man plockat upp junioren Wilhelmus van der Wagen.

IFK Värnamo som har en av ligans intressantaste trupper. Dels finns det många väldigt spännande spelare men sedan har managern Fruxo1000 valt att behålla spelare som inte ens hade platsat i Korpen. Inför kommande säsong har Fruxo1000 valt att plocka in tre stycken nya spelare. Mittfältaren Sverker Ehnholt är ett mycket spännande namn och på topp kan nye Leopold Polacinski hjälpa stjärnforwarden Sebastian Göransson med målskyttet. Håller sig IFK:s nyckelspelare skadefria tror jag att Värnamo blir att räkna med i topppen.

Mitt tips: 2 

Köping FF - Kristianstads FFDivision 2
Uppflyttade Köping möter nedflyttade Kristianstads FF i premiären. Kristianstad fick se sin förre tränare lämna till Hidingsta IK i Division 3 och som ersättare hittade med Xcel. Han har hunnit värva in målvakten Fulvio Quiroga som är en väldigt talangfull och duktig målvakt. Kommer med all säkerhet visa sig vara viktigt för laget om några säsonger. Även backen Serge Besnard har anslutit till laget.

Köping med Snyggerik93 i spetsen kommer med all säkerhet få en väldigt tuff säsong i Division 2. Laget är kanske inte riktigt redo än och jag skulle inte bli förvånad om det endast blir en säsong i division 2 denna gång. Men kanske kan nyförvärvet Jesper Hallén skruva in några viktiga frisparkar som räddar laget kvar? I premiären mot Kristianstad blir det dock 0 poäng. 

Mitt tips: 2

2014-03-18___________________________________________________________________

Text: Jolleboy

Äldre "Bomben"-intervjuer

"Vi blir årets landmina"

Division 1-premiären mellan Vasalunds IF och IFK Värnamo bjöd inte bara ett 3-3-resultat. Krysstecknet ledde också till stora pengaförluster i spelhålan, och en omedelbar missräkning för förbundets tipsexpert Jolleboy. Vi inleder den nya intervjuserien Bomben med att samtala med en av faktorerna bakom skrällresultatet, Vasalunds tränare och småbarnspappa J.posti@spray.se.

Att ert premiärmöte med IFK Värnamo skulle sluta oavgjort var det bokstavligen talat ingen som hade tippat på i spelhålan. Var det verkligen så oväntat?
– För oss var det inte oväntat, IFK Värnamo har alltid sporrat vårt lag lite extra och vi ledde inbördes möten med 3-1. På pappret har vi ett svagare lag men vi har lyckats få laget att prestera mycket bra mot just IFK Värnamo. Jag är lite förvånad över att ingen i spelhålan uppmärksammat detta.

Både ditt lag, Vasalund, och Värnamo är nyupplyttade från Division 2 till Division 1 inför den här säsongen. Hur väl tror du att ni kommer stå er mot de andra lagen i serien?
– Klubben går från klarhet till klarhet. Vi börjar få betalt för allt slit och den tiden vi lagt ner på unga inköp och spelare från det egna ledet. Laget vimlar av kommande storstjärnor. Klubbens mål är att bli en av de klubbar som kommer barrikadera sig i den högsta ligan i framtiden. Frågan är bara om spelare som Draza Perunovic och Henrik de Wijs behöver ytterligare en säsong för att blomma ut och bli kompletta som spelare eller om tiden redan är inne.

Vasalund är absolut ett lag man inte får räkna bort inför kommande säsonger. Kanske något av en underdog på grund av sin oerfarna trupp, men av pojkar blir det tillslut män. Hur det än slutar är jag övertygad om att Vasalund kommer att agera vågmästare i år. Se upp Assyriska FF och Falkenbergs FF. Man måste ta 6 poäng sett över hela säsongen mot Vasalund för att ta hem divisionen och det kommer aldrig att hända att båda dessa lag gör detta. Kort och gott: Vi blir årets landmina för någon.

Samtliga matcher i Division 1:s premiäromgång blev målrika, eran inräknad. Tror du att det bara var en tillfällighet, eller kan vi ställa in oss på att få se många mål i Division 1 den här säsongen?
– Vi kommer nog inte att ha med den individuella poängligan att göra. Styrkan hos oss ligger i att det är många spelare som producerar i laget. Vi jobbar för att vinna matcher som ett lag. Min magkänsla är att det kommer att göras en hel del mål, då det finns mycket potentiella anfallande spelare i ligan.

Redan nästa omgång är ni tillbaka på tipskupongen, då Assyriska gästas. Vad ska man tänka på innan man lägger sitt tips?
– Uppenbarligen kan den spelaren som vågar gambla vinna stort. Vasalund är i bra form och vi har kommit för att stanna. Vi är underdogs som vanligt på pappret, men vi vill visa att matchen mot IFK Värnamo inte var en tillfällighet.

Hur tror du själv att den matchen slutar?
– Det är svårtippat, vi har aldrig tidigare mött dem, men jag tror vi vinner matchen med 1-3.

2014-03-21___________________________________________________________________

Text: Fille11